Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2022. október 03., hétfő, Helga napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.

 

 

A tudatos ifjúságért Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   

A Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése” című pályázatra.

Projektünk nyitóeseményeként 2013. májusban egy a városi lakosságot megszólító előadást szerveztünk közösen a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal. A cél az volt, hogy a fiatalokkal nyíltan boncolgassunk olyan őket foglalkoztató témákat, melyekről egy kicsit még mindig „ciki” beszélni. Az előadáson többek között megszólalt Dr. Igriczi Zsuzsanna szarvasi gyermekorvos és Dr. Kantiné Szín Mária vezető védőnő. A munkatapasztalataik során szembesült problémákkal képiesítették a gyakori partnercsere és a felelőtlenség okán felmerülő gondokat, melyek akár egész életre szóló súlyos következményekkel járhatnak. Az előadás főszereplője azonban mégis az a fiatal egykori szerhasználó volt, aki saját tapasztalatait felhasználva hívta fel a figyelmet a kábítószer függőség veszélyeire. Megrázó életútja minden jelenlévőre nagy hatást gyakorolt.  A mintegy 2 órás előadás alatt a gyerekeknek lehetőségük volt kérdezni, mellyel sokan éltek is.

Még ugyanebben a hónapban beindítottuk a projektünk gerincét képező tréningsorozatunkat, melyet korcsoportos és nemi bontásban valósítottunk meg a gyerekek illetve szüleik számára. Ezen interaktív programokkal azt kívántuk elérni, hogy a résztvevők felismerjék a családban rejlő értékeket, identitásuk részévé tegyék azokat, illetve olyan kompetenciákat sajátítsanak el, melyek a későbbiekben elősegítik a sikeres párválasztást, családalapítást, valamint az egészséges családi életet. Témái a párválasztás, férfi-nő kapcsolat, a családtervezés, az egymás iránti tolerancia, az együttéléssel járó konfliktusok kezelése, a szülői életre, gyermeknevelésre való felkészítés, az egészséges életmód, a társkapcsolat, intimitás, alkalmazkodás és önmegvalósítás volt. A képzési forma az adott korosztály igényeihez illeszkedett illetve az adott korcsoport problémáira reagált. Az összejövetelek során gyakorlott csoportvezetőink a szituációs játékok, a kerekasztal beszélgetés és a kreativitás eszközrendszerét alkalmazták. A bevont fiatalok hasznos tapasztalatokat szerezhettek, melyeket a későbbi életükben is sikerrel kamatoztathatnak.

 

Mindezek mellet egyesületünk a családok együttműködésének erősítése érdekében 2013. június 8.-án Családi és Gyermeknapot tartott, melynek megszervezését a résztvevő fiatalokra bízta. Nekik kellett összeállítaniuk azokat a programokat, programelemeket, amelyről úgy gondolták, hogy a családok érdeklődését felkeltik, és ezáltal szívesen vesznek részt a rendezvényen. Ők voltak a kisebbeknek szóló játékos sportvetélkedő levezénylői is. A nap remek hangulatban telt el, kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. A rendezvényről mindenki pozitív emlékekkel távozott, egy kis ajándékkal a kezében.

A gyerekek a projekt lejárta után sem unatkoznak, hiszen azóta újabb sikeres pályázatot indítottunk el a Nemzeti Együttműködési alap támogatásával, ezúttal az „Élni tanulunk” programsorozat megvalósítását tűztük ki célul. Programunk célja a gyerekek, első sorban a hátrányos helyzetű gyerekek önálló életre való nevelése. Programsorozatunkat heti rendszerességgel, szombaton délutánonként tartjuk, négy fő téma köré szervezve: háztartás, kertgazdálkodás, pályaválasztás és családi életre nevelés. Ezek szorosan illeszkednek az előző projekt alatt megvalósított programelemekhez, így azok folytatásának is tekinthetjük. A résztvevő gyerekek gyakorlatias módszerek segítségével megismerkedhetnek a házi illetve a ház körüli teendőkkel. Segítséget nyújtunk nekik a pályaválasztásban, ezen kívül fontos célunk a családi életre nevelés, a felelős párkapcsolati attitűd kialakítása, a házasság vonzóvá tétele. Nagyon fontos a harmonikus együttélés és a gyermekvállalás fontosságának tudatosítása. Programjaink a fiatalok családi élettel kapcsolatos tudatosságát erősítik.

Bízunk benne, hogy programunk eredményeként a hátrányos helyzetű gyerekek felkészülnek az önálló, felelősségteljes, önfejlesztésre képes, a családi életre alkalmas életre. Képessé válnak a kulturált beilleszkedésre a mindennapi életbe, kialakul a társadalmi együttélés szabályait követő hozzáállásuk, Sikeres lesz pályaválasztásuk, erősödik identitásuk, elsajátítják a helyes nemi szerepeket, valamint társadalmi, technikai kérdésekben az alapvető tájékozottságot.
Továbbra is bármikor csatlakozhatnak hozzánk azok a fiatalok, akik szívesen vennének részt programjainkban. Szeretettel várunk mindenkit.

Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Gombár Györgyné, Oncsik János

 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!