Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.

 

 

Nyárutó a Nagycsaládosoknál Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   

A nyár a szünidő, a gyerekek és a családok időszaka. Mi lehetett volna jobb időszak ennél egy önfeledt családi szórakozásra? Egyesületünk 25. születésnapja jegyében július 30-án tartotta meg nyári családi napját az Önkormányzati Üdülőben. A gyerekek játszottak, alkottak, vetélkedtek, arcfestésen vehettek részt, a szülők lazítottak, beszélgettek és felidézhettük – képeink segítségével – az elmúlt 25 év eseményeit, programjait.

A finom ebéd után a zsűri kihirdette az erre a napra időzített süti sütő verseny nyerteseit. Még a háziasszonyok a nyereményeknek örülhettek, mi a finomabbnál finomabb süteményeket élvezhettük.
Vidám nap volt, mindenki jól érezte magát!


Augusztus első hetében új mérföldkőhöz ért, a szarvasi NACSE és a Szarvasi Esély Szövetkezet közös társadalmi vállalkozása. Pályázati forrásból megtartottuk az első informatikai táborunkat, amely egy hosszabb programsorozat része, ebben a fiatalabb korosztálynak mutattuk be az informatika új vívmányait. Az öt napos tábort a Horgász üdülőben tartottuk, 20 szarvasi fiatalnak. Az öt nap alatt megismerkedtünk olyan szarvason még ismeretlen technológiákkal, mint a 3d-s nyomtatás, 3-ds szkennelés, és 3d-s tervező programok alapszintű használata. Az élet úgy hozta, hogy gyakorlatban sajátítottuk el a nyomtató javításának minden fortélyát.
Ismerve az IT szektorban tapasztalható munkaerőhiányt, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szarvasi fiatalok megismerkedhessenek a legújabb technológiai vívmányokkal, a majdani pályaválasztást így szeretnénk megkönnyíteni. A tanulás mellett a szabadidő hasznos eltöltése is szerepet kapott, kihasználtuk a nyár, és a jó idő nyújtotta lehetőségeket. Volt kenuzás, fürdés, szalonnasütés, kirándulás.
A táborunk nagyon sikeresnek bizonyult, a gyermekek, és az önkéntes segítők (minden megvalósító ingyen, lelkesedésből dolgozott) nagyon élvezték a programokat. A programunk folytatódott, a következő helyszín ahol megjelentünk, a szilva nap volt, itt pokemonokat nyomtattunk, és aki akart, vihetett haza egy kis emléket magának.
Októberben indul a VIZU klub, ahol az új technológiák megismerése folytatódik. Első körben egy 3d-s lézer szkennert fogunk elkészíteni.
A projektünk sikeressége nagyban függ az anyagi lehetőségeinktől. Eddig minden programunk pályázati pénzből valósult meg, legtöbbször a megvalósítók a szabadidejüket feláldozva ingyen dolgoztak. A lehetőségeinkhez képest folyamatosan próbáljuk a szükséges anyagi forrásokat előteremteni, de szívesen vesszük az adományokat is. Kérjük, ha valaki lát fantáziát a társadalmi vállalkozásunkban, ne habozzon a támogatással. Nem feltétlenül anyagi segítséget kérünk, nagyon örülnénk tárgyi eszközöknek is (számítógép, web kamera, a 3d-s nyomtatóhoz műanyag szál stb.), és önkéntes munkásokat is szívesen várunk, elsősorban programozókat (java, web), látványtervezőket (3dstudio max), és a film utómunkához (Nuke, After Effect) értő embereket.
E programunk zárszavaként megjegyeznénk hogy a VIZU projekt egy társadalmi vállalkozás. Sem több, sem kevesebb célja nincs, mint hogy a szarvasi fiatalságnak olyan használható tudást adjon, amely segítségével a pályaválasztás, és a munkavállalás könnyebbé válik. Szeretnénk a versenyképes tudás segítségével atipikus foglalkoztatási keretek között, Szarvason tartani a fiatalokat. A VIZU nem politizál, bármely civil szervezettel képesek vagyunk együttműködni, amennyiben az együttműködés elősegíti a célok elérését.
 


A szeptemberi programok a Szilva Napokkal kezdődtek. Egyesületünk most is jelen volt a rendezvényen. A kézműves programok mellett finom ebéddel és frissítőkkel vártuk a sátrunkhoz látogatókat. A gyerekeket szilvanapi labda is várta. A saját kezűleg elkészített őszi ajtódísz és horoszkópos levél nehezék mellett 3D nyomtatóval a helyszínen készített pokemon figurákat is vihettek haza emlékül az érdeklődők. Egyesületünkkel az érdeklődők nem csak programunkon keresztül, de szórólapunk és az elmúlt 25 év képeiből és cikkeiből összeállított bemutatkozónk segítségével is megismerkedhettek.


A Szilvanapok utáni időszak a kerékpározás, a környezettudatos életmód jegyében telt el. Szeptember 12-én Szarvason járt a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége főtitkára Sztaniszláv Tamás. A Szarvason – véleménye szerint – példa értékűen működő kerékpáros útőr hálózat tagjaival szeretett volna megismerkedni Szarvas kerékpárútjainak bejárása során. A Szarvason társadalmi munkában szolgálatot teljesítő kerékpáros útőr hálózat 6 fős csapata közül 3 fő egyesületünk tagja. Ők Nagy Sándorné, Gombár Györgyné és Nagy Sándor. A további három tag Szalai-Gergely Edina, Fazekas Erzsébet és Dernovics László. Feladatuk a kerékpárutak rendszeres bejárása és a felmerülő hibák jelzése a balesetveszélyek elhárítása érdekében a KETOSZ és az önkormányzat felé. Miközben közösen bejártuk Szarvas kiterjedt kerékpárút hálózatát a beszélgetésre, a jövő terveinek felvázolására is jutott idő. Bár kicsit fáradtan, jó hangulatban és bizakodva a jövőben zártuk le a napot.

Szeptember 16-tól 22-ig került megrendezésre az Európai Mobilitás Hét. Városunk, mint mindíg, most is csatlakozott a kerékpáros-barát, környezettudatos életmódot népszerűsítő rendezvénysorozathoz.  A szervezők az idén az „Okos és fenntartható mobilitás – befektetés Európának; ésszerű közlekedés, erős gazdaság” mottót választották, utalva a közlekedés és a gazdaság szoros kapcsolatára. Egyesületünk, mint minden évben, most is tevékenyen részt vett a programsorozat szervezésében és lebonyolításában, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a környezettudatosság népszerűsítését. A hét programjai péntek reggel kezdődtek Szarvason a Fő téren a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében megvalósított „Bringás Reggeli” programelemmel. Már hajnali 5 órakor kentük a szendvicseket, terítettünk a Székely Mihály Szakképző iskola vendéglátós tanulóival és oktatójukkal, hogy a korán kelő bringások is velünk tudjanak reggelizni.


A nap az „Ugrálj-mozogj!” programmal folytatódott. A Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület vezetésével gyerekek, felnőttek mozoghattak, versenyezhettek az egészséges életmód szellemében.

És a napnak még nem volt vége. Hodálik Pál alpolgármester úr vezetésével kis kerékpáros csapat indult útnak, hogy felkeresse a környező települések vezetőit. A csapatban részt vett egyesületünk önkormányzati képviselője, Gombár Györgyné is. A kerékpáros menet a Fő térről indult. Az útvonal Szarvas, Békésszentandrás, Csabacsűd, Kardos és Kondoros volt. A kerékpározás célja az volt, hogy meggyőzzük a környező településeket arról, hogy egyrészt ők is csatlakozzanak a jövőben a Mobilitás Hét programjaihoz, másrészt csatlakozzanak a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetségéhez is. Hiszen ha sokan vagyunk, könnyebb lobbiznunk annak érdekében, hogy a kormány anyagi forrást biztosítson ne csak a kerékpárutak építésére, hanem fenntartásukra, felújításukra is. Ez egy ilyen kiterjedt kerékpárút-hálózattal rendelkező vidéknek nagyon fontos cél. A nap végén „Megfogyva bár, de törve nem” és kellemesen elfáradva, teljesítményünkkel és az elért eredménnyel elégedetten – hiszen felhívásunkhoz minden település pozitívan állt hozzá – értünk haza.
Az indulás:

Az útmegállói:

Érkezés a célhoz!

A hét második napján a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub szervezett kerékpártúrát a Kardoskúti Fehértóhoz. A csapat a hosszú nap után fáradtan, bőrig ázva, de nagy lelkesedéssel és sok-sok élménnyel érkezett haza.
Szeptember 18-án, vasárnap egyesületünk szervezésében került sor egy kis városszépítésre, hulladékgyűjtésre. A szemétszedés helyszíne a Körösök Völgye kerékpárút és környezete, az Erzsébet liget volt. Kicsik és nagyok lelkesen gyűjtötték a szemetet.


A programon résztvevők nagy izgalommal várták a Mobilitás Hét záró programját is, a Városi Könyvtárban megrendezett Autómentes Napot, ahol kisorsolták a hét nyereményeit. A sok nyeremény között ott volt az egyesületünk által felajánlott piros kerékpár is. A boldog nyertes egy három gyermekes nagycsaládos anyuka, Gellai Violetta lett. Reméljük, családjának és neki sok örömöt okoz majd a sok családi kerékpáros kirándulás, amelyhez így egyesületünk is hozzájárult.
A nap előadásokkal folytatódott melyek középpontjában a környezetbarát közlekedés állt.


Ez a nyárutó is mozgalmas volt. Következnek az őszi és téli programjaink, reméljük azokon is sokan részt vesznek majd! Tartson Ön is Velünk!

Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Gombár Györgyné, Kriska Mihályné

 

 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!