Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.

 

 

Sikeres KÖSZ! Program Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   
2018. november 08. csütörtök, 12:56

Egyesületünk az Új Európa Alapítvány és a Mol jóvoltából a KÖSZ! Program támogatásával valósított meg programsorozatot. Nyertes programunkkal egyrészt segítjük a GY. SZ. C. Székely Mihály Szakgimnáziumának tanulóit az érettségihez kötelezően előírt 50 óra közösségi szolgálat színvonalas és hasznos letöltésében, másrészt Szarvasi szociálisan rászoruló csoportokat támogatunk. Pályázatunkkal 20 fő diák bevonására nyertünk lehetőséget, de a túljelentkezésre tekintettel 24 fő részvételével kezdtük meg programunkat.

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ne csak bevonjuk a fiatalokat a segítő munkába, hanem megfelelően fel is készítsük őket erre a sokrétű és hálás feladatra. Ezért először március 31.-én egy érzékenyítő tréning keretében tapasztalhatták meg a diákok, mi is az a hátrányos helyzet, és hogy sajnos nem egyforma esélyekkel küzdünk meg az előttünk álló kihívásokkal. Volt, aki néhány percre vak fiú lett, vagy gazdag vállalkozó gyermeke, esetleg 6 gyermekes roma családanya, sikeres ügyvéd, munkanélküli, vagy 3 gyermekét egyedül nevelő szülő. Fiataljaink empátiája, problémák iránti érzékenysége nagyon hamar megmutatkozott.

A következő feladatnál már kreativitásukra, előadói képességeikre is szükség volt. Az öreg király három fiának meséjét kellett befejezniük kis csoportokban, majd a történetet elő is adták. Így több tanulságos történettel is megismerkedhettünk, megtudhattuk mi lett a három herceggel, hogyan lett Szervácból alkoholista, Pongrácból kábítószerfüggő, Bonifácból hajléktalan, és hogy került az öreg király végül szociális otthonba.

Ezek után már felkészülten, a problémákra érzékenyen vettünk részt a gyerekekkel programjainkon. Összesen 648 óra Közösségi Szolgálatot teljesítettek hátrányos helyzetű családoknak, főként gyerekeknek szóló programok megvalósításával. Igen változatos tevékenységeket állítottunk össze a bevont tanulók számára. Vezettek kézműves foglalkozásokat, sportfoglalkozást, drogprevenciós programokat valósítottak meg, családi napot terveztek és bonyolítottak le, szemetet szedtek és kerékpáros programot szerveztek. Gyöngyöt fűztek, sorversenyt vezettek, cipeltek, pakoltak, jelenléti íveket írattak alá, fotóztak, főztek, terítettek, drogtotót töltettek, programot terveztek – sokat tanultak közösségről, önkéntes munkáról és segítségnyújtásról egyaránt.

A program zárása során átbeszéltük a gyerekekkel, ki milyen tapasztalatokat szerzett, mit tanult a közösségi munka során. Elmondták, milyen érzésekkel és elvárásokkal érkeztek, hogy érzik most magukat és mennyiben teljesültek elvárásaik. Azt is elmondták, szeretnének még többször is eljönni hozzánk, és hogy ajánlani fogják egyesületünket másoknak is.

A megvalósított programok:

  • Március 23. érzékenyítő tréning 3 óra
  • Március 24. Húsvéti Játszóház 3 óra
  • Június 8. Kábítószer-ellenes Világnap 3 óra
  • úlius 28. Játszóház a Szentesi úti lakóparkban 3 óra
  • Augusztus 3. Családi nap megtervezése 3 óra
  • Augusztus 25. Családi nap megvalósítása 3 óra
  • Szeptember 16. Szemétszedési akció 3 óra
  • Szeptember 22. kerékpártúra szervezése 4 óra
  • Október 04. programzárás 2 óra

Köszönjük a GY. SZ. C. Székely Mihály Szakgimnáziumának segítő együttműködését!

S a résztvevők: Lustyik Réka, Badari László, Gyurik Dániel, Csicsely Ramóna, Kovács Kevin, Molnár Lili, Konstantinovics Anna, Szoboszlai-Szabó Fanni, Varga Viktória, Nagy Amanda, Nagy Bernadett, Nagy Dzsenifer, Kaló Gabriella, Hegedűs Klaudia, Szurovecz Dániel, Kasziba Tibor, Rostás Armandó, Kelemen Kristóf, Szabó Máté, Jancsó Bence, Pavlovics Márk, Pusztai Máté, Kuczbel Adrián, Varga Martina.

A projekt nem valósulhatott volna meg a KÖSZ! Program támogatása nélkül.

Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete

Gombár Györgyné

 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

Őszi és Téli - nyitvatartás

Őszi nyitva tartás székházunkban:
Kedden
9.00 -11.30-ig és 14.00 -16.00-ig
Szerdán
14.00 -17.00 -ig
Pénteken
9.00 -11.30 és 13.00 -16.00-ig

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!