Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
Szakmai tanulmányút a Nagycsaládosokkal Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   
2009. szeptember 24. csütörtök, 13:23

„Tanulunk másoktól, hogy jobban csináljuk!”

Július utolsó napjaiban, ragyogó időben és nagy lelkesedéssel egyesületünk aktivistái – 25 tanulni vágyó gyerek és felnőtt – öt napos szakmai tanulmányútra indultunk Pécsre. A tanulmányutat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósítottuk meg. A tanulást persze múzeumlátogatással, városnézéssel, túrázással és a jó időre való tekintettel fürdőzéssel is tarkítottuk.

Célunk az volt, hogy tapasztalatokat, kapcsolati tőkét, szakmai segítséget, követendő mintát szerezzünk, hogy a hátrányos helyzetű, sajnos igen gyakran „vesztes” helyzetbe került fiatalok esélyegyenlőségét minél sikeresebben biztosítani tudjuk.

A bennünket fogadó szervezet a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. Égisze alatt működő Tett-Hely Ifjúsági Információs és Tanácsadó Központ volt. A Tett-Hely gyermek és ifjúsági feladatokat lát el, a fiatalok számára segítséget nyújt a mindennapi életük során felmerülő problémák megoldásában, információs igényeik kielégítésében. Fő feladata, hogy a működési körében előforduló fiatalok problémáira hathatós megoldást találjon. Ennek egyik eszköze egy információs adatbázis kiépítése, majd az összegyűjtött információk eljuttatása a fiatalokhoz. Feladatai még: Fiataloknak és szervezeteiknek információs és tanácsadó szolgáltatás, Diáktanácsadó Szolgálat, képzések, fejlesztő programok szervezése, közösségfejlesztés, Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) program (küldő-fogadó szervezet, tanácsadás), Eurodesk-végpont, irodai szolgáltatások, konferenciák szervezése. További feladata még a Baranyai Gyermek és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum működtetése, a Pécsi Ifjúsági Kerekasztal működtetése, a „Csellengő fiatalok” komplex ifjúsági modellprogram működtetése, közösségi terek (pl. Pécsi Extrémsport Központ) működtetése, sport, képzőművészeti és zenei programok szervezése.

A szervezet a peremvárosi területeken végpontokat tart fenn. Tehát közvetlenül keresi fel a fiatalokat ott, ahol valóban szükség van működésére. Ezekből a végpontokból is felkerestünk néhányat. A végpontok mindig a helyi igényekhez alkalmazkodnak, így tudnak sikeresen működni. A legfontosabb tanács, amivel elláttak bennünket, hogy az ifjúságnak csak velük együtt lehet programokat szervezni. Mindig őket kell megkérdeznünk, mit szeretnének, s azt velük együtt, őket segítve megvalósítani. A megvalósításhoz pedig elengedhetetlen az együttműködés, hiszen sikeresek csak egy jó csapat tagjaként lehetünk.

Tanulmányutunk során felkerestük az ICWIP 2009. igen színes programjait is. Az idei ICWIP a 13. Pécsi Nemzetközi Kultúrhét Ifjúsági Fesztivál volt. Ez Közép-Európa és az Alpok-Adria térség egyik legismertebb és legnépszerűbb tematikus ifjúsági fesztiválja. Központi témaként a „globális demokrácia” gondolatát járja körbe, hangsúlyt fektetve a fiatal generációk demokratikus szerepvállalására, a fiatalok közösségeinek művészeti, kulturális és tudományos értelemben vett innovációira, általában a fiatalok által létrehozott közös tudásokra, gyakorlatokra, együttműködésekre.

A Pécsen eltöltött öt nap során felkerestük még a Faág Baráti Kört is. Az egyesület tagjai – mind segítőként, mind segítettként – elsősorban cigány és nem cigány származású állami gondoskodásban lévő fiatalok, illetve olyan fiatalok, akik kikerültek az állami intézményrendszerből, de szükségük van egy közösségre, ahol megértik és támogatják őket, segítséget nyújtanak a "továbblépéshez".

A Faág elsődleges célja az állami gondoskodásból kilépő fiatal felnőttek társadalomba való beilleszkedésének, esélyegyenlőségük kialakításának elősegítése. A nagykorúvá vált fiatal otthonteremtésének az elősegítése, utógondozói otthon létrehozása. Az állami nevelésben élők érdekképviseletének az erősítése. Az idősebbek és fiatalok egymást segítésének a támogatása.

Végeznek jogi érdekképviseletet, internet klubot működtetnek, megtanítják a helyes életvezetés fortélyait, roma tanodát működtetnek, szabadidős tevékenységeket és identitásalakító – erősítő programokat szerveznek. A legfontosabb azonban, hogy ezeknek a családi háttér nélkül élő fiataloknak, gyerekeknek is van hová fordulniuk segítségért, támogatásért, vagy csak egy jó szóért. Sokat tanultunk. Nem csak „szakmát”, de emberséget, odaadást és önzetlenséget is.

alt

 

Közlemények, Felhívások!

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy soha, semmilyen körülmények között ne álljon meg a NACSE szomszéd bejáróján! (Betonozott bejáró) Kérünk benneteket, vegyétek komolyan!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

Őszi és Téli - nyitvatartás

Őszi nyitva tartás székházunkban:
Kedden
9.00 -11.30-ig és 14.00 -16.00-ig
Szerdán
14.00 -17.00 -ig
Pénteken
9.00 -11.30 és 13.00 -16.00-ig

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!