Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2022. január 27., csütörtök, Angelika napja van.
Holnap Károly és Karola napja lesz.
Tájékoztató a gázfogyasztás és a távhőfelhasználás 2009. évi szociális támogatási rendszeréről Nyomtatás E-mail
Írta: nacse   

A lakossági terhek enyhítését célzó gázár- és távhő támogatási rendszer 2009. évben az ideihez képest alapvetően nem módosul. A jogosultsági feltételek változatlanok maradnak, így jövőre is várhatóan a háztartások 60%-a részesül támogatásban. Továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján lesznek jogosultak a családok a támogatásra. A jövedelmi kategóriák és a kategóriákhoz tartozó sávhatárok sem módosulnak.

gáz

A Magyar Államkincstár mindazok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, december hónap folyamán postai úton eljuttatja a 2009. évi igénylőlapot. Az igénylőlap hozzáférhető a kincstár ügyfélszolgálati irodáiban, letölthető INNEN, illetve elektronikusan kitölthető ITT. (FIGYELEM! Az elektronikus kitöltés önmagában nem minősül igénylésnek! Az igényléshez kérjük NYOMTASSA KI, ÍRJA ALÁ - a táblázat megfelelő oszlopában, továbbá az utolsó oldal alján - és a szükséges MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT küldje be a kincstár illetékes szervéhez.)

A kérelmet a kincstár lakóhely szerint illetékes szervéhez kell benyújtani. Azok, akik 2009. január 31-éig benyújtják az igényüket, 2009. január 1-jétől megkapják a támogatást. Ha a kérelem benyújtására január 31-e után kerül sor, akkor a támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól jár.

A kérelemhez most sem kell jövedelem-igazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. A 2008. évhez hasonlóan a kitöltendő igénylőlapon a háztartás minden egyes tagjának adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl.: gyermekek), ott a "nincs" szót kell szerepeltetni. A beadott igénylések fokozottabb ellenőrzésére, visszaélés esetén továbbra is szigorú szankciókra lehet számítani.

A támogatás mértéke mind a négy jövedelmi kategóriában az ideivel azonos marad, és az átlagfogyasztást figyelembe vételével támogatott gáz mennyisége sem változik: a háztartások 2000 m3-ig, a nagycsaládosok 4000 m3-ig vehetik igénybe a támogatást.
A szociális támogatás jogosultsághatára felett élő, távhőfelhasználó családok számára továbbra is működik a 2008. október 1-jén bevezetésre került szisztéma, amely szerint a 2009. évi jogosultsági, azaz a január 1. és december 31. közötti időszakban a fűtési szezonra eső 6 hónapon keresztül (a január 1-jétől március 31-ig, illetve az október 1-jétől december 31-ig terjedő időszakban elfogyasztott hőmennyiség után) havi 1 150 Ft távhődíj-juttatásban részesülnek, amelyet külön igényelni nem kell.

A gázfogyasztás és távhőfelhasználás 2009. évi szociális támogatása jövedelmi kategóriánként

Jövedelmi kategóriák* (Ft/hó/fogyasztási egység)
Gázártámogatás fajlagos összege
(Ft/m3)
Távhőtámogatás fajlagos összege
- 57 000
40,1
2 184 (Ft/GJ)
57 001 - 71 250
32,8
1 794 (Ft/GJ)
71 251 - 85 500
22,1
1 200 (Ft/GJ)
85 501 - 99 750
14,5
816 (Ft/GJ)
99 751 -
0
1 150 (Ft/hó)**

* 2009. évi nyugdíjminimum alapján: 28 500 Ft
** Azon távhővel fűtő háztartásokat, amelyek jövedelmük alapján nem jogosultak szociális alapú támogatásra, a 2009. évi jogosultsági időszak fűtési szezonra eső fogyasztása tekintetében havi fix összegű távhődíj juttatás illeti meg.

SZMM Sajtótitkárság
 

Közlemények, Felhívások!

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy soha, semmilyen körülmények között ne álljon meg a NACSE szomszéd bejáróján! (Betonozott bejáró) Kérünk benneteket, vegyétek komolyan!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!