Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.

 

Az egyesületről Nyomtatás E-mail

Egyesületünk 1991-ben alakult itt Szarvason, kb. 35 család részvételével. Ma több mint 145 tagcsaládunk van.
Egyesületünk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete helyi tagegyesületeként működik, de önálló egyesület, jogi személy. Gazdálkodásunk is önálló.
Bár elsődleges feladatunk a nagycsalád értékeinek közvetítése a társadalom felé, a házasságért, a családért és a jövő nemzedékért érzett felelősség erősítése, valamint a nagycsaládok sajátos érdekeinek megjelenítése, képviselete, szolgálata, nagy hangsúlyt fektetünk gyermekeink és az egész város gyermekeinek kulturált, színvonalas szabadidő eltöltésére is. Ennek érdekében egyesületünk minden évben sok játszóházat szervez meg és bonyolít le a város gyermekei részére. Ezeken a játszóházi foglalkozásokon helyi szakképzett játékmesterek, a Szarvasi Kézműves Egyesület tagjainak segítségével készíthetnek a gyerekek az adott időszakhoz kapcsolódó tárgyakat, díszeket, természetes anyagokból, miközben az adott időszak helyi, országos illetve határainkon túli magyar néphagyományaival is megismerkedhetnek.
A néphagyományok megismerése, a játszóházi tevékenységek mellet fontosnak tartjuk még a környezeti nevelést is. Ennek keretében tagjainkkal a környezetvédelemmel ismerkedünk, megbeszéljük mi mit tehetünk környezetünk megóvása érdekében. Törekszünk szűkebb környezetünk, városunk és környéke megismerésére és megismertetésére is. Műemlékeinket, nevezetességeinket nem csak tagságunk látogatja, de 2001-ben a nagycsaládosok őszi országos találkozója keretében több mint 4500 városunkba látogató nagycsaládosnak mutathattuk meg.
Több helyi szervezettel, egyesülettel és intézménnyel is együttműködünk céljaink elérése érdekében. A Szarvasi Szabadidős és Lövészklubbal az egészséges életmódra nevelés, a Habitat for Humanity szarvasi szervezetével a rászorultak tisztességes otthonhoz jutása, a Szlovák önkormányzattal és a Szlovák Általános Iskola és Óvoda intézményével a helyi szlovákság kultúrájának megőrzése, a Vajda Péter Művelődési Központtal a játszóházi foglalkozások színvonalas megrendezése, Szarvas Város Önkormányzatával és Szarvas Város Baráti Körével a Körös Napokon történő színvonalas részvételünk érdekében működünk együtt.
Székházunkban 4 (bár igen elavult) gépen térítésmentesen internetezhetnek a gyerekek. Saját könyvtárat is üzemeltetünk. A lakosság rendszeresen hoz hozzánk használt ruhákat, játékokat, könyveket, háztartási eszközöket és bútorokat, melyekből tagságunk kedvére válogathat.
Aktívan részt veszünk a város életében. Megjelenünk a kulturális rendezvényeken, pl. Körös Napok, Szilva Nap, Gyermek Nap stb., igyekszünk hozzájárulni ezek sikeréhez.
Egyesületünk mindig állít jelölteket az önkormányzati választásokra, s úgy érezzük, sikeresen vesszük az akadályokat. A testületbe jutott képviselőnk, képviselőink nem csak az egyesület, hanem minden gyermekes család érdekeit képviselik, rávilágítanak a problémákra és a megoldásokat keresve, együttműködnek a többi képviselővel is, azok pártpolitikai hovatartozásától függetlenül. Munkájukat mindig jobbító szándékkal végzik.
Sajnos anyagi lehetőségeink igen korlátozottak, ezért a sikeres munka érdekében igyekszünk sikeres pályázatokkal is forrást teremteni a feladatok elvégzéséhez.

Célkitűzés   
A nagycsalád értékeinek közvetítése a társadalom felé; a sajátosságainkból adódó érdekképviselet, szociális-, kulturális-, ismeretterjesztő-, és szabadidős programok szervezése; anyagi, szellemi, szervezési erőforrások felkutatása tagjaink gondjainak enyhítésére. A néphagyományok megismerése, a játszóházi tevékenységek mellet fontosnak tartjuk még a környezeti nevelést is. Törekszünk szűkebb környezetünk, városunk és környéke megismerésére és megismertetésére is. Aktívan részt veszünk a város életében. Egyesületünk mindig állít jelölteket az önkormányzati választásokra, s úgy érezzük, sikeresen vesszük az akadályokat. A testületbe jutott képviselőnk, képviselőink nem csak az egyesület, hanem minden gyermekes család érdekeit képviselik, rávilágítanak a problémákra és a megoldásokat keresve, együttműködnek a többi képviselővel is, azok pártpolitikai hovatartozásától függetlenül.

A szervezet története   

Egyesületünk 1991-ben alakult itt Szarvason, 35 család részvételével. A megalakítója és 13 éven keresztül elnöke Dankó Pál volt. Egyesületünk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete helyi tagegyesületeként működik, de önálló egyesület, jogi személy. Gazdálkodásunk is önálló.
Az egyesület megalakulása óta folyamatosan fejlődik, taglétszáma is évről évre nő. Ma 145 tagcsaládunk van.
A városban ismertségünk és elismertségünk igen nagy. Rendszeresen szereplünk a helyi lapokban, rádióban, televíziókban.
2007.-ben elnyertük a városban a legcivilebb civil címet, és az ezzel járó kupát. Nagyon büszkék vagyunk rá! Remélem fejlődésünk lendülete a jövőben sem csökken, ennek érdekében dolgozunk.

Jelentkezési lap

Jelentkezési lap letöltése innen.

 

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!