Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2021. szeptember 23., csütörtök, Tekla és Líviusz napja van.
Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.
Együtt gyorsan repül az idő 4. rész Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   
Augusztus első hetében ismét a gyerekek zsivajától volt hangos a környék. A természetet, állatokat, növényeket kedvelő gyerekek tartottak velünk kerékpárjaikon a hét során. Táborunkat most is a nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermekek részére szerveztük
Hétfőn kibicikliztünk a mezőtúri komphoz. Megismerkedtünk az ártér élővilágával, kipróbáltuk a kompot, figyeltük a vízimadarakat, megnéztük a szivornyákat és megtudtuk, hogy engednek vizet a holtágba.
Ezután a gáton tovább kerekezve jutottunk el a Békésszentandrási Duzzasztóhoz. Remek idegenvezetőnk volt, Majoros Attila vezetett körbe bennünket és mondott el mindent a duzzasztóról, amit csak tudni érdemes. Érdekes előadása még a legfáradtabb, a hőségtől legjobban kitikkadt gyerekek érdeklődését is felkeltette. Megtudtuk, hogy 1942-ben épült az akkori Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, a Horthy István Duzzasztómű, Mosonyi Emil tervezésében. Megnéztük a duzzasztó megépülésében kiemelkedő szerepet játszó Lampl Hugó emléktábláját is. Idegenvezetőnk szemléletesen írta le az akkori gigászi munkát, mellyel a kubikusok hada új mederbe terelte az addig zabolátlan folyót, s a kemény munkát, még felépült a ma is látható és működő duzzasztómű. Elmondta, hogy most az áradás alatt is másodpercenként 60 köbméter víz ömlik itt le, de a mű másodpercenként 300 köbméter víz áteresztését is lehetővé teszi. Megtudtuk, hogy a duzzasztó célja a mezőgazdasági területek öntözéséhez szükséges vízmennyiség állandó biztosítása. Ezért a fenti szakasz vízmélysége mindig állandó. Felmehettünk a duzzasztómű hídjára, ahonnan gyönyörködhettünk a csodálatos kilátásban, az ártéri erdő változatos zöldjében, hallgathattuk a lezúduló víz dübörgését, láthattuk a tajtékzó habot és éreztük a víz illatát. Megnézhettük a mű működését is. Láttuk a még mindig eredeti hatalmas fogaskerekeket, s vezetőnk elmagyarázta a működést is. Lenn megnéztük a halaknak épített vízlépcsőt, figyeltük az itt fészkelő fecskék cikázását.
Megismerkedtünk a hajózsilip működésével is. Láttuk az eredeti – ma már elektromos árammal működő szerkezetre cserélt tekerő karokat is, melyekkel a kapukat régen kézzel működtették. A csodás látvánnyal betelve, rengeteg új ismerettel gazdagodva, kellemesen kifáradva tekertünk el a történelmi Magyarország mértani közepét jelző malom emlékműig, ahol a szép nap véget ért.

Másnap a Furár tanyán jártunk vendégségben. Házigazdáink illatozó főttkukoricával vártak bennünket a gyerekek nagy örömére. Itt a tanyasi élettel ismerkedtünk. A nap a lovaglás kedvelőinek hozott felejthetetlen élményeket. Eleinte félénken, később egyre bátrabban pattantak nyeregbe a gyerekek. A lovaglástól kipirulva, fáradtan de remek hangulatban, közösen láttunk hozzá a vendéglátóink által biztosított ételek grillezéséhez. Sportos lovasainknak jól is esett már a finom ebéd és az azt követő mézédes görögdinnyék garmada. Jócskán fogyasztottunk is mindkettőből, majd újult erőre kapva ismét a lovaglásé volt a fő szerep.
A nap végén fáradtan, de boldogan köszöntük meg a Furár családnak a szíves vendéglátást, majd haza kerekeztünk.

Szerdán reggel ismét drótszamaraink nyergébe pattantunk. Irány az Erzsébet-liget! A program: számháború volt. A zöldekre és pirosokra – fiúkra és lányokra – oszlott csapat harci tűzben égve vetette magát a fák közé. Vidám csatazaj szűrődött ki a ligetből. Az elesettek a többiekért tovább izgulva a tisztáson gyülekeztek. A győzelem vidám hangja rengette meg a liget öreg fáit. Ma a lányok csapata győzedelmeskedett. Sebaj, holnap lesz a visszavágó!
Bár minden szarvasi gyerek járt már az Erzsébet-ligetben, mégis kevesen ismerik igazán. Ezen szerettünk volna változtatni, ezért végigjártuk a gyerekekkel a tanösvényt.
Az Erzsébet-liget helyén egykor mocsaras, vizenyős terület volt. Elsőként Tessedik Sámuel telepített ide erdőt.  Az Erzsébet-liget ősét Füzesnek nevezték. A vízparton és a vízben mocsári ciprusok gyönyörködtetik a nézelődőket. A Füzes parkosítását 1894-ben kezdték el. Az ármentesítés után már a szárazabb viszonyokat kedvelő kőrisek, szilek és tölgyek jelentek meg. A városi Népkertként funkcionáló park 1898 óta viseli az Erzsébet-liget nevet. A Füzes mellett volt az úgynevezett vámház, ebben működik ma a Halászcsárda vendéglő. Innen indul a tanösvény is, melynek hossza 1200 méter. Első állomása a Cinegés. Látható itt tiszafa, lepényfa, csörgőfa, vadgesztenye, szivarfa, páfrányfenyő, közönséges luc és erdeifenyő is. A borostyánnal benőtt fák igazán vadregényes külsőt kölcsönöznek a liget ezen részének. A fák lombjából, ha csendben figyel a nézelődő, feketerigó énekét hallhatja, vagy figyelheti szorgos madarunk, a széncinke munkáját.
A tanösvény második állomása a Napsugaras pagony. Ez az állomás a vegyes korösszetételű erdőrészt mutatja be. A rendezett park látványa fogadja az itt körülnézőt. Láthatunk itt a hársfákon kívül hatalmas kocsányos tölgyeket is
A harmadik megálló a Denevér-tanya. A furcsa név eredete egy villámsújtotta öreg csertölgy, amelynek repedéseiben számos madár lelt otthonra. A figyelmes látogató megpillanthat itt harkályt, denevért, zöld küllőt és csuszkát is.
Ruzicskay AlkotóházA következő állomás a Százszorszép rét. Itt különböző madarak és kisebb állatok, mint a gyík, vakond vagy a levelibéka, figyelhetők meg.
Az V. állomás a Ruzicskay Alkotóház. A szép kort megért Szarvasi művész egyik nagyméretű, az 1970-es évek hangulatát idéző műve látható a ház falán, a város történelmének jelentős eseményeit és nagyjait mutatja be.
 
A tanösvény VI. állomása a Füzes. Itt látható az egykori ártéri ligeterdő maradványa. Láthatunk itt magyar kőrist, fűzfát, nyárfát, csíkos kecskerágót és veresgyűrű somot is.
Az utolsó állomás az Őrködő ciprusok. A mocsárciprusok különleges látványt nyújtanak. Az eredetileg Észak-Amerika délkeleti részének mocsaraiban élő, a fenyők osztályába tartozó fát a Bolza család telepítette ide. A törzs alján támasztópillérek segítik a mocsaras területeken a megkapaszkodást. Léggyökerei a talaj fölé emelkednek.
Ennyi ismeretszerzés után kell egy kis szórakozás. A Békésszentandrási strand volt a következő állomás. A közösen elfogyasztott ebéd után a délutánt vidám hangulatú fürdőzéssel folytattuk. Nehezen tudtunk csak elszakadni a hűs haboktól és a remek társaságtól.
Csütörtökön a Szarvasi Arborétum volt a túra célja. Ez Szarvas legjelentősebb túrisztikai vonzereje.
 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!