Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.

 

 

Együtt gyorsan repül az idő 4. rész Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   
Augusztus első hetében ismét a gyerekek zsivajától volt hangos a környék. A természetet, állatokat, növényeket kedvelő gyerekek tartottak velünk kerékpárjaikon a hét során. Táborunkat most is a nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermekek részére szerveztük
Hétfőn kibicikliztünk a mezőtúri komphoz. Megismerkedtünk az ártér élővilágával, kipróbáltuk a kompot, figyeltük a vízimadarakat, megnéztük a szivornyákat és megtudtuk, hogy engednek vizet a holtágba.
Ezután a gáton tovább kerekezve jutottunk el a Békésszentandrási Duzzasztóhoz. Remek idegenvezetőnk volt, Majoros Attila vezetett körbe bennünket és mondott el mindent a duzzasztóról, amit csak tudni érdemes. Érdekes előadása még a legfáradtabb, a hőségtől legjobban kitikkadt gyerekek érdeklődését is felkeltette. Megtudtuk, hogy 1942-ben épült az akkori Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, a Horthy István Duzzasztómű, Mosonyi Emil tervezésében. Megnéztük a duzzasztó megépülésében kiemelkedő szerepet játszó Lampl Hugó emléktábláját is. Idegenvezetőnk szemléletesen írta le az akkori gigászi munkát, mellyel a kubikusok hada új mederbe terelte az addig zabolátlan folyót, s a kemény munkát, még felépült a ma is látható és működő duzzasztómű. Elmondta, hogy most az áradás alatt is másodpercenként 60 köbméter víz ömlik itt le, de a mű másodpercenként 300 köbméter víz áteresztését is lehetővé teszi. Megtudtuk, hogy a duzzasztó célja a mezőgazdasági területek öntözéséhez szükséges vízmennyiség állandó biztosítása. Ezért a fenti szakasz vízmélysége mindig állandó. Felmehettünk a duzzasztómű hídjára, ahonnan gyönyörködhettünk a csodálatos kilátásban, az ártéri erdő változatos zöldjében, hallgathattuk a lezúduló víz dübörgését, láthattuk a tajtékzó habot és éreztük a víz illatát. Megnézhettük a mű működését is. Láttuk a még mindig eredeti hatalmas fogaskerekeket, s vezetőnk elmagyarázta a működést is. Lenn megnéztük a halaknak épített vízlépcsőt, figyeltük az itt fészkelő fecskék cikázását.
Megismerkedtünk a hajózsilip működésével is. Láttuk az eredeti – ma már elektromos árammal működő szerkezetre cserélt tekerő karokat is, melyekkel a kapukat régen kézzel működtették. A csodás látvánnyal betelve, rengeteg új ismerettel gazdagodva, kellemesen kifáradva tekertünk el a történelmi Magyarország mértani közepét jelző malom emlékműig, ahol a szép nap véget ért.

Másnap a Furár tanyán jártunk vendégségben. Házigazdáink illatozó főttkukoricával vártak bennünket a gyerekek nagy örömére. Itt a tanyasi élettel ismerkedtünk. A nap a lovaglás kedvelőinek hozott felejthetetlen élményeket. Eleinte félénken, később egyre bátrabban pattantak nyeregbe a gyerekek. A lovaglástól kipirulva, fáradtan de remek hangulatban, közösen láttunk hozzá a vendéglátóink által biztosított ételek grillezéséhez. Sportos lovasainknak jól is esett már a finom ebéd és az azt követő mézédes görögdinnyék garmada. Jócskán fogyasztottunk is mindkettőből, majd újult erőre kapva ismét a lovaglásé volt a fő szerep.
A nap végén fáradtan, de boldogan köszöntük meg a Furár családnak a szíves vendéglátást, majd haza kerekeztünk.

Szerdán reggel ismét drótszamaraink nyergébe pattantunk. Irány az Erzsébet-liget! A program: számháború volt. A zöldekre és pirosokra – fiúkra és lányokra – oszlott csapat harci tűzben égve vetette magát a fák közé. Vidám csatazaj szűrődött ki a ligetből. Az elesettek a többiekért tovább izgulva a tisztáson gyülekeztek. A győzelem vidám hangja rengette meg a liget öreg fáit. Ma a lányok csapata győzedelmeskedett. Sebaj, holnap lesz a visszavágó!
Bár minden szarvasi gyerek járt már az Erzsébet-ligetben, mégis kevesen ismerik igazán. Ezen szerettünk volna változtatni, ezért végigjártuk a gyerekekkel a tanösvényt.
Az Erzsébet-liget helyén egykor mocsaras, vizenyős terület volt. Elsőként Tessedik Sámuel telepített ide erdőt.  Az Erzsébet-liget ősét Füzesnek nevezték. A vízparton és a vízben mocsári ciprusok gyönyörködtetik a nézelődőket. A Füzes parkosítását 1894-ben kezdték el. Az ármentesítés után már a szárazabb viszonyokat kedvelő kőrisek, szilek és tölgyek jelentek meg. A városi Népkertként funkcionáló park 1898 óta viseli az Erzsébet-liget nevet. A Füzes mellett volt az úgynevezett vámház, ebben működik ma a Halászcsárda vendéglő. Innen indul a tanösvény is, melynek hossza 1200 méter. Első állomása a Cinegés. Látható itt tiszafa, lepényfa, csörgőfa, vadgesztenye, szivarfa, páfrányfenyő, közönséges luc és erdeifenyő is. A borostyánnal benőtt fák igazán vadregényes külsőt kölcsönöznek a liget ezen részének. A fák lombjából, ha csendben figyel a nézelődő, feketerigó énekét hallhatja, vagy figyelheti szorgos madarunk, a széncinke munkáját.
A tanösvény második állomása a Napsugaras pagony. Ez az állomás a vegyes korösszetételű erdőrészt mutatja be. A rendezett park látványa fogadja az itt körülnézőt. Láthatunk itt a hársfákon kívül hatalmas kocsányos tölgyeket is
A harmadik megálló a Denevér-tanya. A furcsa név eredete egy villámsújtotta öreg csertölgy, amelynek repedéseiben számos madár lelt otthonra. A figyelmes látogató megpillanthat itt harkályt, denevért, zöld küllőt és csuszkát is.
Ruzicskay AlkotóházA következő állomás a Százszorszép rét. Itt különböző madarak és kisebb állatok, mint a gyík, vakond vagy a levelibéka, figyelhetők meg.
Az V. állomás a Ruzicskay Alkotóház. A szép kort megért Szarvasi művész egyik nagyméretű, az 1970-es évek hangulatát idéző műve látható a ház falán, a város történelmének jelentős eseményeit és nagyjait mutatja be.
 
A tanösvény VI. állomása a Füzes. Itt látható az egykori ártéri ligeterdő maradványa. Láthatunk itt magyar kőrist, fűzfát, nyárfát, csíkos kecskerágót és veresgyűrű somot is.
Az utolsó állomás az Őrködő ciprusok. A mocsárciprusok különleges látványt nyújtanak. Az eredetileg Észak-Amerika délkeleti részének mocsaraiban élő, a fenyők osztályába tartozó fát a Bolza család telepítette ide. A törzs alján támasztópillérek segítik a mocsaras területeken a megkapaszkodást. Léggyökerei a talaj fölé emelkednek.
Ennyi ismeretszerzés után kell egy kis szórakozás. A Békésszentandrási strand volt a következő állomás. A közösen elfogyasztott ebéd után a délutánt vidám hangulatú fürdőzéssel folytattuk. Nehezen tudtunk csak elszakadni a hűs haboktól és a remek társaságtól.
Csütörtökön a Szarvasi Arborétum volt a túra célja. Ez Szarvas legjelentősebb túrisztikai vonzereje.
 

Közlemények, Felhívások!

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy soha, semmilyen körülmények között ne álljon meg a NACSE szomszéd bejáróján! (Betonozott bejáró) Kérünk benneteket, vegyétek komolyan!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!