Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.

 

 

Hűséggel, jósággal, szeretettel! Nyomtatás E-mail
Írta: nacse   
Tartalomjegyzék
Hűséggel, jósággal, szeretettel!
Oldal 2
Oldal 3
Minden oldal

Nagyanyáink számára még teljesen természetes volt, hogy három, négy vagy annál több gyermek sertepertélt körülöttük nap mint nap. Mégis jutott mindenkinek betevő falat, gyermekeik nem jártak szakadt, piszkos ruhákban, és még a családban megtanulták, mit jelent közösségben élni.

"Jaj, lelkecském! - nézett rám mosolyogva a 80 éves Marika néni, mikor arról faggattam, hogyan tudták mindezt megoldani. - Mi csak igyekeztünk békességben és szeretetben élni, a többiről a Jóisten gondoskodott. Mert ő, ha báránykát ád, füvecskét is ád ám hozzá!"

Milyen igaz! De vajon korunk elkényeztetett báránykái beérik-e az Isten által nyújtott zsenge zölddel, vagy génmanipulált, vegyszerekkel hatalmasra növelt, különleges csemegék után vágyakoznak. Mert ez azzal a veszéllyel jár, hogy miközben egyre többet és drágábbat igyekeznek birtokolni, lemondanak a legnagyobb értékről: az élet tiszteletéről. Vannak azonban emberek, akik megpróbálnak szembe úszni az árral, s nem törődve környezetük rosszallásával, az anyagiak helyett igazi értékekben akarnak gazdagodni. Ezek a többgyermekes családok már puszta létükkel is - függetlenül attól, hogy tudatosan megélt hitre épül-e a több gyermek vállalása, vagy csak a minden ember szívében jelenlévő lelkiismeret szavára hallgattak a szülők - jelekké válnak önzésre hajló, kényelemhez szokott világunkban. Önzetlen szeretetük, mellyel a rájuk bízott új életeket fogadják, számukra is az élet ajándékát adja: egy olyan belső nyugalmat és biztonságot, amely a körülöttük forrongó, értéktipró világban a békesség szigete lehet, ha nem kényszerből, tudatlanságból vagy anyagi haszon reményében vállalják gyermekeiket. Az ő összefogásukat, segítésüket szolgálja az a civil szervezet is, amely a Délvidéken elsőként a Tisza mentén, Adán alakult 1995-ben Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesülete, TINCSE néven. A TINCSE jelenleg zentai központtal működik, vezetője, Horváth László így fogalmazta meg céljait:

- Célunk egyrészt az volt, hogy a többgyermekes családokat megpróbáljuk segíteni, például különböző kedvezmények biztosításával, másrészt pedig az, hogy közösséggé szervezzük őket, többek között különböző rendezvények szervezésével. Ezeket nem az egy- és kétgyermekesek rovására tesszük, hiszen a zentai nagycsaládosok külön gondot fordítanak a fiatal családokra úgy is, hogy a szülészeten meglátogatják azokat az anyukákat is, akik első vagy második babájukat hozták világra, elbeszélgetnek velük és felajánlják nekik segítségüket. Hiszen belőlük lehetnek később a „nagycsaládosok", de ehhez támogatni kell őket, hogy érezzék, van, akire számíthatnak, és észre tudják venni azt az értéket, amelyet a nagycsalád jelent. A szülők tehermentesítéséért és a gyermekek fejlesztéséért sikerült megszerveznünk hétvégékre egy játszóházat, ahol szakképzett és lelkes óvónők foglalkoznak a kicsikkel különböző játékok, kézműves tevékenységek keretében. Évente rendezünk ruha-cserebere akciót, ahol nemcsak az egyesület tagjai, hanem jövendőbeli tagsága: vagyis a még csak egy vagy két gyermeket nevelő fiatal családok is segítségre találhatnak. Jómagam hívő emberként és hitoktatóként fontosnak tartom, hogy ezen az egyesületen keresztül is olyan jószándékú emberekkel, családokkal kerülhetek kapcsolatba, akik még esetleg csak keresnek, tapogatóznak Isten felé, de a mi életünket látva felfedezhetik benne azt a pluszt, ami keresztény hitünkből, Istenbe vetett bizalmunkból ered, és talán feltámad szívükben a vágy, hogy ők is csatlakozzanak a szeretet Istenéhez. 

Közlemények, Felhívások!

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy soha, semmilyen körülmények között ne álljon meg a NACSE szomszéd bejáróján! (Betonozott bejáró) Kérünk benneteket, vegyétek komolyan!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!