Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.

 

 

Együtt gyorsan repül az idő 2. rész Nyomtatás E-mail
Írta: Gombárné Hajni   
Július 19.-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a nagysikerű Körös Körül Kerékpártúra négy civil szervezet közös szervezésében. A Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, a Békésszentandrási Baráti Szövetség és Szarvas Város Barátainak köre ebben az évben is remek napot szervezett a résztvevő több mint száz kerekezőnek. Egyesületünk joggal lehetett büszke, hiszen a résztvevő karikázók fele a nagycsaládos sárga pólókban virított.
 
A tikkasztó melegben a Szarvasi Polgárőr Egyesület önkéntesei vigyázták utunkat, még a kátyúkkal sűrűn tarkított úton elértük célállomásunkat a Békésszentandrás határában, a régi Szentesi út mellett, a Hármas – Körös valamikori vízjárta területén található Gödény-halmot, Magyarország legnagyobb kunhalmát. A több mint 12 méter magas halom tetejéről remek kilátás nyílt minden irányba. Láthattuk Kunszentmárton, Öcsöd, Békésszentandrás és Szarvas templomtornyait, és az élesebb szeműek megtalálták a távoli Szentes tv tornyát is. Messze látásunkat nagymértékben megtámogatta a Kunszentmártoni Csillagász Egyesület által felállított távcső, mely karnyújtásnyira hozta a tájékozódási pontokat.
Rengeteg érdekes és bizonyára kevesek által tudott ismeret birtokába is jutottunk. Egymástól vették át a szót Szécsi Mátyás, a Békésszentandrási Baráti Szövetség Elnöke, Dezső István, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke, Dr. Bagi László, Szarvas Város Önkormányzatának képviselője, Tóth Imre, az Öcsödi Helytörténeti Egyesület elnöke.
Megtudtuk, hogy a halom pontos magassága 12.26 méter, palástja pedig 160 méter. Nevét onnan kapta, hogy körülötte egykoron vizes, mocsaras terület volt, ahová gyakran szálltak le a gödények
 
Megtudtuk, hogy a kunhalmokat nevükkel ellentétben nem a kunok hozták létre, hanem a honfoglalás előtt itt élő népek temetkezési helyei voltak. A Gödény-halom – mint arról méretei is tanúskodnak – bizonyára nagy tekintélyű, nagy hatalmú ember temetkezési helyéül szolgált. Megtudtuk, hogy belvizes időszakok idején a Gödény-halom tetejéről jól látható a szabályozás előtti Körös útja. Megtudtuk, hogy a Gödény-halom hármas határdomb is, mely Békés, Szolnok és Csongrád megye határát jelzi.
Sokak szerint a Gödény-halom erős energiamezővel bíró hely, amely időnként titkos sámán találkozók színhelyéül is szolgál. E helyet állítólag elkerülik a pusztító viharok is, hogy a varázserővel bíró sámánok zavartalanul járhassanak akár parázson is.
E rengeteg új ismerettől felajzva, a Baráti Kör joghurtjától felfrissülve, újult erővel indultunk a hepehupás úton vissza, Békésszentandrás felé. Utunkat, és főleg kerékpárjaink működő képességét Kasuba György, az Öcsödi Kerékpáros mester vigyázta. Nem unatkozott az úton, bőven akadt munkája. Köszönjük segítségét ez úton is.
A következő állomás a Szépen felújított lankás, kis gyermekekkel is remek fürdőzést ígérő Békésszentandrási strand volt. A hűsítő víz partján csalogató illatokkal várt bennünket a nagycsaládosok bográcsa, hogy a fárasztó kerekezés után új erőre kapjunk az ismét remekül sikerült babgulyástól. Szakácsaink – Gombár György, Gombár Pál és Koszkócsák Tibor – ismét kiérdemelték a túra legjobb szakácsa címet.
 
A finom ebéd után jólesett a Baráti Kör mézédes görögdinnyéje.
 
A finom étkek után, aki bírta még energiával, tovább karikázott Öcsödre, a József Attila Múzeum megtekintése volt a cél. A Múzeum épületébe járt a gyermek József Attila 1910-től 1912-ig iskolába. Ekkor élt ugyanis nevelőszülőknél, nevezetesen Gombaiéknál testvérével együtt Öcsödön. Idegenvezetőnk, Tóth Imre elmondta, hogy egyes irodalomtörténészek véleményével ellentétben nem igaz az, hogy a gyermek Attilának rengeteget kellett itt dolgoznia, hiszen az általunk is megtekintett eredeti osztálynapló tanúsága szerint Attila egyetlen napot sem hiányzott az iskolából.
  A Múzeumban nem csak József Attila relikviákat láthattak a kitartó kerékpárosok, hanem megismerkedhettek az öcsödi emberek múltjával, hétköznapi életük tárgyaival, eszközeivel is.
Aki most kihagyta, annak csak ajánlani tudom az Öcsödi József Attila Múzeum megismerését. Köszönjük az élményt az öcsödieknek. 
Teli pocakkal a fürdőzés is jobban esett azoknak, akik a Békésszentandrási Strandon maradtak. Bár a víz kissé hűvös volt, a forró hangulat fűtött bennünket, így bár időnként libabőrösen, lila szájjal, de vidáman töltöttük el a délután hátralevő részét.

Ismét egy jól sikerült, vidám nap volt, mely után nyugodtan elmondhattuk, ma mi is tettünk az egészségünkért.

(Folytatjuk)
 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!