Szarvasi Nagycsaládosok Barátainak Köre

Új lendülettel Szarvasért

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.

 

 

A nagy család jótékony hatással van az anyák egészségére Nyomtatás E-mail
Írta: London, 2011. november 29., kedd (MTI).   

A négy, illetve több gyermeket világra hozó édesanyák esetében kisebb a valószínűsége az agyi érkatasztrófa okozta halálozásnak - állítják szakemberek.

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány 1300, Kaliforniában élő nő bevonásával készült. Az eredmények szerint a nagy családdal együtt járó fokozott stressz ellenére a négy- vagy többgyermekes anyák esetében egyharmaddal kisebb volt a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.
A jótékony hatás elsősorban az agyi érkatasztrófát illetően mutatkozott meg: a nagycsaládos anyukák 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak bele az agy vérellátási zavara következtében. A tanulmány vezető szerzője, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó Marni Jacoobs szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a terhességgel összefüggő hormonok nagy mennyiségben és hosszabb ideig keringenek a szervezetben, és jótékony hatással vannak a vérerekre.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a nagy családok több szociális támogatást jelentenek az anya számára, illetve, hogy a többgyerekes édesanyák általában jobb egészségi állapotban vannak. Donald Peebles, a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának szóvivője szerint nem tisztázott, hogy miért a négy, illetve többgyermekes anyukáknál jelentkezik a jótékony hatás.
"Azt tudjuk, hogy a szív-, és érrendszeri betegségek ugyanannyi nő halálát okozzák, mint férfiét, de eltérő módon, ennek azonban nem ismerjük az okát - idézte Amy Thompsont, a Brit Szívalapítvány munkatársát a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). - Az egyik elmélet szerint a nőknek hormonjaik nyújtanak védelmet egészen a menopauzáig. E tanulmány szerint pedig a terhességek száma is befolyásolhatja a későbbiekben jelentkező szív- és érrendszeri betegségek kockázatát."
Bradley Van Voorhis, a Reproduktív Endokrinológiával és Meddősséggel foglalkozó Társaság elnöke szerint a terhesség alatti pszichológiai változásoknak hosszú távú hatásuk lehet az anya egészségére nézve. További vizsgálatokra lesz szükség azonban annak kiderítésére, hogy az olyan tényezők, mint a nagyobb család által biztosított magasabb összegű szociális támogatás mekkora szerepet játszik ebben a védelemben - tette hozzá.

Forrás: MTI.

 

Közlemények, Felhívások!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át
Adószám: 18373600-1-04
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
Nem kerül semmibe, de nagyon sokat segít vele!

Aki tud segítsen!

Keresünk:
Szekrénysort, mosógépet, fotelt, dohányzó asztalt adományba.
Keresünk működő képes televíziót, járókát, korcsolyát minden méretben.

Ha tudtok, segítsetek!
Felajánlásaitokat előre is köszönjük.

Szolgálati közlemény!

Kézműves foglalkozásainkhoz várunk pezsgős dugókat, főleg parafából, de a műanyagot is tudjuk használni. Ezen túl mindenféle parafa dugót várunk felajánlásba.  Kérjük, a téli időszakban gondoljatok ránk és ne kidobjátok, hanem gyűjtsétek össze és hozzátok be hozzánk a dugókat.

Egy rászoruló tagunk, aki most kezdte önálló életét szülői háttér nélkül keres konyhai székeket, szőnyeget. Ha tudtok segíteni, szóljatok, vagy hozzátok be felajánlásaitokat a fogadóórákon a NACSE-ba.

Előre is köszönjük!

Sz. M. M. - Hírek

NACSE turi

Rengeteg ruhánk van, nagyon sok a baba- és gyermekruha is, gyertek el, válogassatok!

 
 
1% Adjon egy részt a civileknek!
Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete
18373600-1-04
A szervezet további adatai a nonprofit.hu-n
Kíváncsi más szervezetekre is?
Keressen a Nonprofit Önarckép adatbázisban 11 000 további civil szervezet között!